Bezorgd
Gratis thuis bezorgd boven de €100,-
Garantie
2 jaar CBW garantie op meubelen
Betaling Levering
Betaling bij levering
Admin Ajax
Ruim 2500m2 showroom
Een mooie kersttafel dekken doe je zo

Een mooie kersttafel dekken doe je zo

Nog even en het is weer kerst. De hele familie bij elkaar, samen aan een grote eettafel die vol met lekkere gerechten staat. Wanneer de tafel ook nog eens prachtig gedekt wordt, is het kerstgevoel compleet.

Hoe heurt het ook alweer?

Etiquette komen we in huiselijke kringen niet meer zo veel tegen als vroeger. Het maakt niet zo veel uit of het bestek keurig over het bord gelegd wordt: als het maar duidelijk is dat het gesmaakt heeft. Toch voegt etiquette absoluut iets toe, zeker op het gebied van tafel dekken. Van binnen naar buiten eten, de glazen links bovenaan…of was het toch andersom? Wij maakten onderstaande afbeelding om te laten zien ‘hoe het heurt’.

De wijnfles dient als decoratie, maar de rest van de tafel is gedekt volgens een aantal regels.

Borden

Het kleine bordje links bovenaan is bedoeld voor brood dat vooraf geserveerd wordt. De borden tussen het bestek gaan van groot naar klein. Een onderbord (waar telkens een ander bord op geserveerd wordt) staat extra chique. Kies met kerst bijvoorbeeld voor een onderbord met een leuke print, en serveer er egale borden op. Soep gaat in een diep bord, salade op een klein bord en het hoofgerecht mag op een verwarmd bord geserveerd worden. Wil je het echt volgens de regels doen? Plaats het bord dan een vingerbreedte van de tafelrand.

Bestek

Wellicht overbodig om te vermelden, maar de vorken liggen links naast het bord en de messen rechts, altijd met de snijkant naar binnen. Het buitenste bestek wordt als eerste gepakt, dus dek zo in dat het bestek voor het voorgerecht eerst komt (van buitenaf gezien), en daarna het bestek voor de gangen die volgen. Als er een soep geserveerd wordt komt er ook een lepel tussen te liggen, zoals op het plaatje. Een klein botermesje ligt dwars over het broodbordje en het dessertbestek ligt bovenaan het bord: de vork wijst naar rechts en de lepel naar links. Mooi, glimmend bestek ziet er het mooiste uit, dus poleer het voor het indekken nog even met een vochtige katoenen doek.

Glazen

Bij een meergangendiner worden meestal verschillende wijnen geschonken. Het meest netjes is om bij elke andere wijnsoort een nieuw glas te pakken, maar zorg in ieder geval dat er aparte glazen voor rode en witte wijn zijn. Rechts onderaan (de flute op het plaatje) komt de witte wijn, in het midden de rode wijn (in een groter glas) en helemaal bovenaan een glas voor water. Hier geldt: het eerst te gebruiken glas staat rechts en dan gaat het verder door naar boven. Links van alle glazen komt het waterglas, waar – vooral met kerst – natuurlijk een extra mooi glas voor gebruikt mag worden. Tip: zet een glazen karaf met water op tafel waar je bijvoorbeeld van citroen, frambozen, munt of basilicum in doet. Geeft het water net wat meer smaak en het staat prachtig.

Finishing touch

Eenheid creëert rust en straalt luxe uit. Is het huis vooral versierd met zilver en wit? Voer dit dan ook door in de tafeldecoratie. Een mooi linnen kleed staat chique, maar luxe placemats of een bijzondere tafelloper kan ook veel doen. Kaarsen zijn altijd goed en horen ook zeker bij kerst, maar denk ook wat verder en leg bijvoorbeeld wat mooie kerstballen neer als decoratie, of kies juist voor 1 grote eyecatcher in het midden van de tafel. Extra leuk is als dit stuk eetbaar is, zoals een mooie, grote kalkoen. Maar let op: serveer deze wel in een braadslede. Potten en pannen op tafel zijn een absolute no go!

Komt de familie eten met kerst maar passen ze niet samen aan de huidige tafel? Bekijk ons aanbod eettafels dan eens. Van compact en rond tot robuust en langwerpig: er is genoeg keuze.